АКЦИЯ! Глоби за пътници без колан на задните седалки

До 18 март в страната ще се проведе полицейска операция за установяване на нарушители, които не използват обезопасителни системи-колани, каски за мотористите и детски столчета. Това съобщи на брифинг главен инспектор Росен Рапчев от отдел „Пътна полиция" на ГД „Национална полиция".В България и във всички държави членки на TISPOL в ЕС се провежда засилена кампания и полицейски операции за установяване на нарушители, които не използват обезопасителни системи-колани, каски за мотористите и детски столчета. Контролът за установяване на такива нарушения ще бъде засилен в цялата страна.

Акцент ще има и върху пътниците, които се возят на задните седалки на автомобила. От миналата година има промени в закона като вече и самият водач носи отговорност и ще бъде глобяван, ако пътниците нямат колан. Доста български граждани слагат колани, когато се возят на предната седалка. Процентът не е такъв за тези, които се возят отзад.

Не е добър и процентът за детските обезопасителни системи. Глобата за непоставяне на колан, непоставяне на каска и неизползване на столче за дете е 50 лв. Същата глоба се налага и на водача, ако някой от пътниците е без колан. Това не означава, че ако трима от пътниците са без колан, водачът ще бъде глобен с по 50 лв. за всеки, а общо глобата ще бъде на тази стойност.

 

Добави коментарКоментари (0)
Няма коментари