Хитра дуловчанка обжалва условна присъда и глоба за неплатен данък за получени парични дарения

Състав на Варненския апелативен съд днес днес разгледа жалбата на Саалия Тайрова от Дулово, област Силистра, срещу условна присъда на Окръжен съд – Силистра – 1 година „лишаване от свобода“, отложена с 3 години изпитателен срок и 1000 лева глоба, наложена заради това, че не е платила данък за получени парични дарения на обща стойност 127 325 лева. Първата съдебна инстанция е присъдила на подсъдимата да заплати на гражданския ищец - Община Дулово сумата  от 4 464,88 лева.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня казуса, който започнал в началото на 2009 година. Тайрова подхванала връзка по телефона с мъж от Република Турция. По това време изпаднала в тежко финансово положение.  Мъжът започнал да й изпраща пари, които тя харчила за лични и семейни нужди. Последвали нови запознанства с множество други мъже. И на тях се оплаквала от паричните си затруднения. Саалия общувала с мъжете по телефон, чрез „Фейсбук“ или „Скайп“. В резултат на активната й комуникация, от началото на 2009 и до края на 2013 година тя получила различни парични суми във валута чрез „Western Union”. Преводите били в различни търговски банки. За пет годни тя приела  173 парични дарения на обща стойност 127 325,04 лева. Подсъдимата не е подавала декларации по реда на Закона за местните данъци и такси върху получените 173 дарения и така избегнала плащането на данъчни задължения в размер на 4 464,88 лева.

Защитата на подсъдимата намира, че съдът трябва да отчете превес на смекчаващите вината обстоятелства и да определи по-нисък размер на присъденото наказание.

Прокуратурата от своя стнана настоява делото да се върне на първата съдебна инстанция. Обвинението припомня, че делото се е гледало по реда на съкратената процедура. Съдът в Силистра обаче не е посочил първоначалния размер на присъденото наказание, а е вписал направо присъда, след редуцирането й с 1/3.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в определения от закона двумесечен срок.

Добави коментарКоментари (0)
Няма коментари