Ограничават груповия лов на диви прасета

24.07.2018   Регион, Важни

Предложение за ограничаване на груповия лов на диви прасета , ще внесе утре на заседанието на Правителството министърът на земеделието храните и горите Румен Порожанов. Това той обяви в Силистра след провелото се разширено заседание на Областния координационен щаб, за ограничаване на разпространението у нас на болестта „африканска чума по свинете“.Предложeнието е факт след като днес в Държавен вестник бяха обнародвани промените в Закона за лова и дивеча, регламентиращи груповия отстрел , като мярка за ограничаване на заболяването, огнища на което, при това веча е над 300 са регистрирани в съседна Румъния. Като мотив за отмяната на груповия лов министър Порожанов посочи опасността от този начин на ловуване и уточни , че ще се прилага подборен отстрел на диви прасета .

Министър Румен Порожанов съобщи също, че е започнало строителството и на оградата по границата между България и Румъния /от Дуранкулак до Силистра/, като е решено тя да е четири редова бодлива тел. По думите на министъра, освен че този тип ограда ще е по- безопасна за хората и другите животни, тя ще е и много по- евтина, като стойността на 1 линеен метър от бодливата тел е 0.15лв.Оградата ще се строи на три части и е възложена като контрол на три регионални горски дирекции , които от своя страна ще възложат изпълнението на фирми. Очаква се съоръжението да е готово до 10 дни, уточни министър Порожанов.Тай заяви и че Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) е в постоянен контакт с румънските власти. Всички мерки, които се предприемат са стандартни за целия Европейски съюз. Контролът върху движението на животни се докладвал и на службите на МВР, както и на граничната полиция

Земеделският министър даде също така висока оценка на изпълнението от страна на институциите в Силистренско на превантивните мерки за недопускането на африканската чума по свинете на територията на страната , в това число дезинфекцията на МПС които влизат в страната от Румъния към България на ГКПП Силистра и ГКПП Кайнарджа. Той допълни, че министерството е осигурило 1500 лв за закупуването на модерна техника за дезинфекция на МПС , с която освен гумите на автомобилите ще могат да бъдат обработвани ремаркетата и каросериите. Техниката ще бъде на разположение на ГКПП Силистра, и ще бъде осигурена и монтирана от собственици на голям свиневъден комплекс в Силистренско , по чието предложение и бяха осигурени средствата.

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ /,д-р Дамян Илиев пък се срещна днес в Силистра със собственици на свиневъдни комплекси , с които обсъди мерките които се предприемат във връзка с биосигурността в комплексите. Д-р Илиев увери , че от вчера единствената специализирана лаборатория в страната за изследвания на пробите от животните , вече е с утроен капацитет и няма да има затруднения при обработката на тези проби при стратирането на отстрела от страна ловците на дивите прасета. В заключение , д-р Дамян Илиев призова хората да подават сигнали при всеки един случай на открито мъртво животно в стопанство или в природата.

 

Добави коментарКоментари (0)
Няма коментари