Не по- рано от 2020 година у нас ще бъде въведена препоръчителна ваксинация за варицела

Не по- рано от 2020 година у нас ще бъде въведена препоръчителна ваксинация за варицела. Това заяви пред журналисти в Силистра главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.По думите му, въвеждането на ваксината са обсъжда, в министерството на здравеопазването, но по информация на трите фирми производители на ваксината, поръчка може да бъде изпълнена чак през 2020 година. Д-р Ангел Кунчев уточни, че въвеждането на ваксината, като припоръчителна, а не задължителна се налага заради големия брой заразени деца всяка година, въприки че усложненията не са тежки.През 2017 година заболелите деца у нас са били малко над 25 хиляди, като се очаква броят им през тази тодина да се повиши до над 30 хиляди. По думите му тази ваксинация се прилага в десетки европейски държави, вече години наред .

Предвижда се също и въвеждането на реимбурсация за грипна ваксина, за възрастни хора, като се обсъждат варианти от над 60 или над 65 години.Въпреки, че цената на сега съществуващите ваксини е поносима, според главния здравен инспектор, за възрастните хора е важно да е безплатна, тъй като усложненията при тях са най- големи.

Главният държавен здравен инспектор коментира, че Националният ни имунизационен календар е един от най- доблите в Европа и на Балканите. По думите му процентът на изпълнение на имунизационния календар в България не е лош, но може да бъде и по-добър. Той посочи, че е много висок обхватът на имунизациите срещу хепатит Б и туберкулоза, които се правят в първия ден от раждането - над 98 - 98,5 процента. "Ако говорим вече за тези, които си правят реимунизации в късната възраст - на 11, на 17 години, обхватът вече пада под 80-85 процента за различните ваксини в различните райони. Има къде да постигнем по-добри резултати, за да сме по-сигурни в ефекта", обясни Кунчев. Той заяви още, че у нас се очертават две групи родители, с които има проблеми при изпълнението на имунизационния календар.Едната група родители, традиционно е от ромската общност. Голяма част от родителите не са здравно осигурени и съответно не са избрали личен лекар на детето си. Много от тях работят през летния сезон в чужбина и децата им не могат да бъдат открити. Кунчев обясни, че втората група са "много активни и шумни антиваксинални групи от родители", става дума за млади интелигентни съвременни майки. Те обаче трудно разграничават информацията, до която достигат най-вече в интернет, поради което често се поддават на неточни и лъжливи данни.Той каза още, че родителите трябва да са спокойни, когато имунизират децата си.

Д-р Ангел Кунчев коментира, че се следи внимателно популацията на комари и на кърлежи и добави, че в момента се наблюдава бум на кърлежи и влечуги у нас.

 

Добави коментарКоментари (0)
Няма коментари