Започва дезинфекция на всички МПС влизащи през ГКПП Силистра заради африканската чума по свинете

12.07.2018   Регион, Важни

От утре /13 юли/ на ГКПП Силистра започва дезинфекция на всички влизащи през пункта МПС. Мярката е част от разпоредените такива във връзка с усложнената епизоотична обстановка в съседна Румъния и установините там вече близо 300 огнища на болеста африканска чума по свинете.Това стана ясно след провелото се заседание на Областната епизоотичнта комисия в Силистра. 

 Съгласно заповед на директора на БАБХ , се проверяват багажите на преминаващите през  границата хора за хранителни продукти за собствена консумация , тъй като е в сила стриктна забрана за внасянето на хранителни продукти на територията на България от Румъния.
 Кметовете и кметските наместници в седемте общини на областта, трябва да осигурят хора, които да съдействат на инспекторите на Областната дирекция по безопасност на храните за изпълнение на мерките за профилактика, за ограничаване и ликвидиране на африканската чума по свинете.
 В Силистренско работят три големи свиневъдни комплекси. В населените места са регистрирани и 498 обекта от типа „заден двор”. В информационната система на Българската  агенция по безопасност на храните ще бъдат въведени още обекти, стана ясно още след провелото се зцаседание.. Дирекцията по безопасност на храните в Силистра провежда срещи с ловно-рибарските дружества и горските стопанства за спазване на указанията за отстрел на диви животни.

Добави коментарКоментари (0)
Няма коментари