Един новорегистриран случай на туберкулоза в Силистренско след Дните на отворени врати

Един е новорегистрирания случай на белодробна туберкулозна инфекция в Силистра, в рамките на преминалите от 6 до 12 март т.г. Дни на отворени врати посветени на 24 март, Свитовния ден за борба с туберкулозата . Регистриран е и един случай на латентнаформа на туберкулоза , сочат данните от рапорта на д-р Мирена Сапунджиева, областен координатор по туберкулоза и завеждащ отделението по пневмофтизиатрия в МБАЛ Силистра.В рамките на тазгодишната инициатива са обхвнати общо 53 лица, с които е проведен скрининг за риск от туберкулоза, чрез анкета, физикален преглед, рентгеноскопия на гръден кош и др. На установените лица в риск са проведени и допълнителни прегледи и изследвания. Според д-р Сапунджиева, за поредна година се доказва, че Дните на отворени врати са проява, доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и осигуряването на безплатен достъп до медицински услуги.

Инициативата Отворени врати, се провежда в България от 2009 година с финансовата подкрепа на Глобалния фонд за борба с малария , СПИН и туберкулоза .

У нас през последните години се наблюдава тенденция за намаляване на заболяемостта от туберкулоза- от 39.1 на 100 000 през 2006 година на 21.3 на 100 000 през 2016г, а за Силистра -21.2 на 100000 население. Тази година инициативата Дни на отворени врати се провежда под мотото “Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза”.

Добави коментарКоментари (0)
Няма коментари